Egeli akademisyenlerin “Sürdürülebilir Balıkçılık” projesi ödüle layık görüldü


Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahdet Ünal ile arkadaşlarının; Tarım ve Orman Bakanlığı, STK’lar, Su Ürünleri Kooperatifleri ve Dokuz Eylül Üniversitesinden paydaşlarla hazırladığı çalışma, uluslararası ödüle layık görüldü

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahdet Ünal’ı tebrik eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Hocamız, özellikle Gökova Körfezi’nde küçük ölçekli balıkçılığın en iyi şekilde yönetimine dair yapmış olduğu çalışma ve yayınlar nedeniyle bu ödüle layık görüldü. Kendisini başarılı çalışmalarından dolayı kutluyorum” diye konuştu.Balıkçılığın durumunu iyileştirmeyi, sürdürülebilir ortak yönetim yaklaşımını hayata geçirerek deniz ekosisteminin sağlıklı kalmasını ve küçük ölçekli balıkçıların gelirlerini düzeltmeyi amaçlayan projeyle ilgili Prof. Dr. Ünal’dan bilgi alan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Egeli bilim insanını çalışmaları nedeniyle kutladı. Küçük ölçekli balıkçıların ilgili paydaşlarla birlikte fikir alışverişinde bulunabilecekleri platformlar oluşturularak, ortak yönetim düzenlemelerinin ve sürdürülebilir balıkçılık uygulamalarının tüm Akdeniz’de tekrarlanmasının teşvik edildiğine dikkat çeken Rektör Budak, çalışmaya Amerika’dan Avrupa Birliği’ne ve Kuzey Afrika ülkelerine kadar birçok ülkenin ilgi gösterildiğini söyledi.

– Ülkemiz adına gurur verici bir başarı
Egeli bilim insanlarının çalışmalarıyla alanlarında öncü isimler olduğunun ve hem Ege Üniversitesini hem de Türkiye’yi uluslararası arenada en iyi şekilde temsil ettiklerinin altını çizen Rektör Budak, Prof. Dr. Ünal’ın önemli bir ödül aldığını dile getirdi. Prof. Dr. Budak, “Vahdet hocamız, uluslararası arenada Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, bakanlar düzeyinde katılımın sağlandığı Akdeniz Balıkçılığı Bakanlar Konferansı gibi üst düzey platformlarda ülkemiz adına gurur verici bir başarıya imza attı. Akademisyenimiz, özellikle Akdeniz Bölgesi’nde küçük ölçekli balıkçılığın en iyi şekilde yönetimine dair örnek bir model ortaya koymasıyla ilgili tüm paydaşları bir araya getirmek konusundaki çabaları ve yapmış olduğu yayınlar nedeniyle bu ödüle layık görüldü. Dünyada su ürünlerine çok büyük bir ilgi var, ülkemizde su ürünleri biraz daha geri planda duruyor gibi görünse de üniversitemizin Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri uluslararası arenada adlarından sıkça söz ettiriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile görüşmelerimiz oldu. Fakültemiz bir hazırlık içinde. Bakanlığımıza sunacağımız projelerimiz olacak. Akademisyenlerimiz hazırlıklarını tamamladıktan sonra bakanlığımıza bir sunum yapacağız.” dedi.

– Yurt dışında çalışmalarımız yakından takip ediliyor
Küçük ölçekli balıkçılığın özellikle kıyı kırsalında çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ünal, “Gökova Körfezi Küçük Ölçekli Balıkçılığında Ekosistem Yaklaşımlı Balıkçılık Yönetimi Planının Uygulamaya Aktarılması” projesi ile ilgili bilgiler verdi. Prof. Dr. Ünal, “Balıkçılık fırsat maliyeti sıfır olan bir meslek ve genelde sıra dışı bir meslek olarak kabul ediliyor. Balıkçı, balıkçılıktan başta bir iş yapamaz, yapmayı da tercih etmez. Kıyı kırsalındaki istihdamın balıkçılık adına en azından mevcut düzeyde tutulması gerekiyor. Doğal kaynaklar tükenmek üzere. Balık stokları tüm dünyada aşırı avcılığa maruz kalmış durumda. Aşırı avcılık, kirlilik, yasa dışı avcılık ve hatalı yönetim politikaları gibi nedenlerle dünya deniz balıkları stokları sürdürülemez durumda. Bu nedenle, Gökova’da balıkçılığın kronik problemleriyle başa çıkabilecek bir yönetim planı hazırlanmasına, sektöre doğrudan yansıyacak değişiklikler yapılmasına öncülük ettik. Gökova’da balıkçılar, STK’lar ve resmi kurumları bir araya getirerek yaptığımız bu somut, işlerliği kanıtlanmış proje, yurt dışında da yakından takip ediliyor. Zaten Gökova Körfezinde küçük ölçekli balıkçılık yönetiminin en iyi örnek seçilmesi de bunun bir göstermesi. Avrupa Birliği Çevre, Denizcilik ve Balıkçılık Müdürlüğü ve Dünya Gıda ve Tarım Örgütü bu başarılı örneğin yayılması için elinden geleni yapıyor” diye konuştu.