- Belma Özgen AKBAY
Kandıra Gıda İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Başol ile gelişmekte olan Gıda İhtisas OSB’yi ve hedeflerini, OSB’nin zorlu sürecini konuştuk. Mehmet Başol, hedeflerinin Gıda İhtisas OSB GİOSB’u, Kandıra’nın gıda başkenti yapmak olduğunu söyledi.
Türkiye’nin ilk gıda ihtisas OSB’si olan GİOSB’un Kocaeli’de tarım endüstrisinin ağırlığını artırması bekleniyor. 15 yıllık zorlu bir süreç sonrası tarımsal üretim ve tarım endüstrisinin kalkınması için yeni üretim tesisleri ile hizmete başlayan Kandıra Gıda İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Başol, ileriki yıllarda buradan gıda ihracatı yapılmasını amaçladıklarını söyledi. Üretimin yüzde 75’ini ihraç etmeyi amaçladıklarını anlatan Mehmet Başol, OSB’deki parsellerden yüzde 80’inin ise dolu olduğunu kaydetti. Mehmet Başol şunları söyledi:
“Şu an parsellerden yüzde 80’i dolu. Buraya Ülker dahil bir çok büyük gıda firmasını da topladık. Bir çok firmamız yatırıma hazır. Ancak faizlerin yüksek olması nedeniyle sanayici beklemede. Enflasyonda inşallah hızlı düşüş görürüz. Krizde faizler de düşer, beklentimiz böyle. Bu zaten Maliye Bakanlığı söylemleri ile eşleşiyor.
– Türkiye’nin en büyük gıda OSB’si
Çevreye duyarlı ihtisas organize sanayi bölgesi olan GİOSB’ta sanayi sıfır, yani bacasız üretim yapılacak; burada sadece gıda sanayi olacak. Bölge lokasyonu nedeni ile de çok tercih ediliyor. Bölgeye ulaşım çok rahat. İstanbul’a çok yakın bir yerdeyiz. Kuzey Marmara Otoyolu, Derince Limanı, Sabiha Gökçen Havalimanı GİOSB için tercih nedenlerinden. İleride GİOSB’ta da liman düşünülebilir.
Sadece lokasyonu ile değil; OSB Kandıra’da olduğu için kırsal kalkınmadan dolayı teşvik alıyor.
Buradaki firmaların faaliyet sektörleri ise şu şekilde olacak: Süt ve süt ürünleri, et ürünleri, cips ve hazır yemek, şekerleme, kuruyemiş ve bakliyat, sebze ve meyve.
– Tarıma tekrar dönüş
Burada işlediğimiz tarım ürünleri üretimi artıracağı gibi bilime ve tekniğine uygun olarak üretilecek. Dolayısı ile daha yüksek verim alınacak.
Tarım burada terk edilmiş. İnsanlar üretememiş, satamamış, satsa da kazanamamış. Tarım insanlara gelir olarak yetmeyince de bölgedeki insanlar İzmit’e, fabrikaların olduğu alanlara göç etmiş. Bundan sonra tarıma tekrar dönüş olacak. Sütü sağdın mı, burada alıcısı olacak. Marul mu ektin, burada alıcısı olacak. Burada buhar üreten fabrikanın buharı seralara gidecek. Seracılığı teşvik edeceğiz. Bedava proje vereceğiz. Seracılık bu yörede çok az ve beş ay yapılıyor. Bunu 12 aya çıkaracağız. Devlet destekleri de olacak. Kocaeli’de Kırsal Kalkınma Ajansı da açıldı. AB’nin bu alanda çok uygun kredileri, hibeleri var. Kandıra’nın tarımsal alandaki kaderini değiştirmek için mücadele edeceğiz. Hatta ilk işaretler gelmeye başladı. Bizim yatırımımıza paralel olarak bu köyün ve çevre köylerin nüfusu arttı.
Artık geri dönüş başladı. Öyle gün gelecek ki Kandıralı İzmit’ten buraya çalışmaya gelmeyecek, İzmitli buraya çalışmaya gelecek.
– İleri biyolojik arıtma tesisi yapacağız
Bölgede altyapı çalışmaları halen devam ediyor. Doğalgaz geldi ama henüz ana hattı getirdik. Kanalizasyon ve arıtmanın suyunu karşı dereye veriyoruz. Henüz arıtma tesisi kurulmadı ama her firma Çevre Bbakanlığı kriterlerine uygun arıtma yapıyor. Tabii ki bunu toplu olarak yapıyor olduğumuzda daha ekonomik olacak ancak elektrik, yol, su ve fiber altyapı çalışmalarımız halen devam ediyor.
Sadece gıda alanında çalışacak bir OSB olarak tabii ki ‘Yeşil OSB’ olacağız. İleri biyolojik arıtma tesisi kuracağız ve kimyasal arıtma yapacağız. Kendi elektriğimizi kendimiz üreteceğiz ve GİOSB bacasız OSB olacak. Burada güneş enerjisi tarlası kuracağız.
GİOSB sadece sanayi odaklı değil, aynı zamanda 50 dönümlük sosyal donatı alanları ile de bir yaşam merkezi olacak. Burada fabrikaların yanı sıra mesire alanları, restoranlar, bankalar ve modern mimarili bir cami de olacak.
– 500 öğrenci kapasiteli meslek lisesi kuracağız
İlk 5-6 fabrikanın kurulmasıyla işçi sıkıntısı başlayacak. Bu nedenle işçi sorununu çözmek için çalışmalarımız var. 500 öğrenci kapasiteli gıda melek lisesi kurmak için tasarılarımız var. İş garantili olacak. Çocuklar okula başladığından itibaren maaş alacak. Eğitimin bir kısmı okulda, bir kısma fabrikalarda yapılacak.
Rektör ile yaptığımız görüşmeler sonrasında Kocaeli Üniversitesi’nin de Gıda Meslek Yüksek Okulu açma hazırlıkları başladı. Ara eleman sorununun aşılması için şimdiden çalışıyoruz. Şu anda her türlü elemana ihtiyaç var. Çünkü Türkiye’de gizli bir iş kaybı var.
– Gizli iş kaybı var, yabancı işçi almak zorundayız
Türkiye’nin nüfusu kadar Türkmen Türkü var. Türkçeyi çok iyi konuşuyorlar. Bunlara çalşıma izni verip, sosyal haklar tanımalıyız. Almanya gibi yabancı işçi almak zorundayız. Suriyeliler’in yüzde 60’ı çalışıyor. İstediğimiz özellilere tam sahip olmasalar bile sanayinin içindeler. Bunları da eğitimden geçirerek nitelikli işçi yapmamız lazım.