ANNELER GÜNÜMÜZ kutlu olsun…

ANNELER GÜNÜMÜZ kutlu olsun…

Bugün ANNELER GÜNÜ. Tüm anneler için aslında en özel gün bence. Evet birçoğumuz ne yazık ki bunu kutlayamıyoruz. Ne yazık ki bunu hatırlayan eşlerimiz, bize çiçek getiren, hediyeler alan eşlerimiz olmadığı için kızıyor ve hayat lanet okuyor olabiliriz. Ama birşeyin altını çizmek isterim, anneler günü eşler annelerin gününü kutlasın diye yok. Evet onlar da hatırlasalar, onların da çocukları olan çocuklarımızı gözümüzden sakınıp, ayakları yere basabilsin diye ne fedakarlıklarla yetiştirmeye çalıştığımızı, kendimizden çok önce onların yapamadığı kadar (eşlerin) çocuklarımızı önceliğe koyduğumuzu görüp annelerin yani eşlerinin gününü kutlasalar fena olmaz. Ama bu aslında çocuklarımız ve onları büyüten bizlerle, annelerle arasında kutlanan, o zaman daha anlamlı olan bir gün aslında. O yüzden benim için bu yazı aslında bir teşekkür yazısı. Çünkü dedim ya anneler günü; anneler için kutlanan, onlara olan sevgiyi, bağlılığı ve saygıyı temsil eden, onları anmak ve onurlandırmak için kutlanan bir gün.

Aslında anneler günü de, yine birçoğumuzun da bildiği gibi Amerika Birleşik Devletleri Virginia eyaletinde yaşayan Anna Jarvis isimli bir kadının 1905 yılında vefat eden annesi için her sene kutlama yapma isteğiyle ile birlikte doğmuş. Bir başka söylentiye göre ise anneler günü; Yunan mitolojisindeki pek çok tanrı ve tanrıçanın annesi olan Rhea onuruna verilen yıllık ilkbahar festivali kutlamalarıyla başlar. Antik Romalılar ilkbahar festivallerinde Hazreti İsa’nı doğumundan 250 yıl önce ana tanrıça Kibele için anneler gününü kutlar ve onu anarmış.

Annelik yüzyıllar öncesinden beri aslında insanların saygı duyduğu, ‘ana’ları kutsadığı bir olgu. Bakmayın siz o annelerine bile el kaldıran, eşlerini öldüresiye döven ve hatta öldüren, kardeşlerine, hatta çocuklarına türlü türlü zulümler yapan insan kılıklı yaratıklara. Annelik çok özel bir olgu ve duygu. Ancak anne olanlara çok da büyük sorumluluk yükleyen bir şey bu. Çünkü meleklerin insan kılığında, ete kemiğe bürünmüş, dünyaya salınmış bir türünü aslında anneler yetiştiriyor. O meleklerin iyi kalpli bir insan olmasında da şeytan olmasında en büyük rol aslında annelerin. O kadar yüce ve sorumluluk gerektiriyor aslında. E tabii ki keşke tamamen bıraksalar da çocuklarımızı istediğimiz gibi büyütebilsek diyorsunuz, haklısınız…

Bu kadar özel ve anlamlı bir günde, anne olduktan sonra çok daha kıymetinin ve anlamını anladığım ‘anneler günü’nde, öncelikle bana ve anneme bu büyük şansı veren Rabb’ime sonsuz teşekkür ederim. Sonrasında beni ve birbirinden ayırt etmeden kardeşlerimi büyük bir özen ve sevgi ile büyüten canım anneme sonsuz teşekkürlerimi iletirim. Bir büyük teşekkür de tabii ki bana bu duyguyu tattıran, hayatın anlamı küçük meleğim, oğlum Ayeser Levent’e. İyi ki varsın, iyi ki benim oğlumsun. Sayende anneyim ve bugün aslında sen değil, ben sanan çok teşekkür ederim. Son olarak bunu okuyan tüm annelerin anneler gününü büyük bir saygı ve içtenlikle kutlarım.

Sevgiyle kalmanız ve dünyaya bırakılan melekleri sevgiyle büyütmeniz dileği ile;…