BRICS Bankası’ndan Çin’e 1,6 milyar dolarlık yatırım


BRICS Yeni Kalkınma Bankası (BRICS Bankası) Başkanı K.V.Kamath, önümüzdeki iki senede Çin’e 1 milyar 600 milyon dolar yatırım yapacaklarını açıkladı.
BRICS Yeni Kalkınma Bankası (BRICS Bankası) Başkanı K.V.Kamath, St.Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada, şu anda tüm üye ülkelerin projelerinin değerlendirildiğini kaydetti. Uzakdoğu bölgesine yatırıma öncelik verileceğini söyleyen Kamath, önümüzdeki iki yılda Rusya’da 10’dan fazla projeyi hayata geçirmeyi planladıklarını belirtti.
Çin’e yatırım planları hakkında da bilgi veren Kamath, bu yıl ülkeye yatırımların rüzgâr enerjisi, kentsel inşa ve çevre koruma gibi çeşitli alanları kapsayacağını ifade etti.

– BRICS’te kredi notu kırılmayan Çin ve Hindistan kaldı.
Standard & Poor’s, 2001 yılından itibaren yüksek büyüme oranlarıyla küresel ekonominin motoru olarak nitelendirilen, 2008 küresel krizinin ardından büyüme hızları düşen BRICS’in notunu yine kırdı. Nisan 2017’de yapılan açıklama ile Rusya ve Brezilya’nın ardından Güney Afrika da yatırım yapılabilir notunu kaybetmiş idi. Standard & Poor’s, ülkedeki politik belirsizliği gerekçe göstererek BB+ seviyesine indirmiş ve görünümün de negatif olduğu belirtilmiş idi. Böylece Güney Afrika’nın notu 17 yıl içerisinde ilk kez yatırım yapılabilir seviyenin altına indi. Fitch, Güney Afrika’nın notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir basamak, Moody’s ise 2 basamak üzerinde tutuyor.
BRICS’te kredi notu kırılmayan Çin ve Hindistan kaldı. Hindistan 2014 yılından bu yana büyüme ve ekonomik istikrar konusunda gösterdiği gelişmeye rağmen kredi notunun BBB- seviyesinde tutan Moody’s ve Standard & Poor’s’u sık sık eleştiriyor.
Dünyanın gelişen ekonomilerinden oluşan BRICS ülkelerinin nüfusu, toplam dünya nüfusunun yüzde 40’ından fazlasını oluşturuyor. PricewaterhouseCoopers’a göre Çin, 2030’a kadar dünyanın en büyük ekonomisi haline gelecek. Hindistan üçüncü olacak.