Dünya Tarihi Kentler Birliği Konferansı Eylül ayında Bursa’da


Dünya Tarihi Kentler Birliği Yönetim Kurulu, 2018 dünya Konferansı’nın Bursa’da yapılması yönünde karar aldı.Konferans Eylül ayında gerçekleştirilecek.

Bursa, dünyanın tarihi kentlerini korumak ve geliştirmek amacıyla 1994 yılında kurulan Dünya Tarihi Kentler Birliği’nin 2018 Dünya Konferansına ev sahipliği yapacak. Tarihin doğal ve kültürel zenginliklerle harmanlandığı, tTarihe yön veren öncü, kurucu ve girişimci Bursa’nın 8500 yıllık tarihi ve kültürel birikimi, Lidya, Bitinya, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmanın kazanımları, doğal güzelliklerin eşsizliği, modern şehircilik becerilerinin yansımaları, Bursa’yı cazibe merkezi yapıyor.
Bursa’nın; Türkiye’de Tarihi Kentler Birliği’nin kuruluşunu başlatarak yürütücülüğünü üstlenmiş, Sağlıklı Kentler Birliği’nin kurulması ve geliştirilmesine öncülük etmiş, Avrupa Tarihi Termal Şehirler Birliği’nin ortak üyesi olarak Tarihi Termal Şehirler Avrupa Destinasyonu’nun bir parçası olmuş, Hanlar Bölgesi, Orhan Gazi Külliyesi ve Çevresi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık Köyü alanları ile 2014’te düzenlenen 38. Dünya Miras Komitesi toplantısında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 998. miras alanı olarak kabul edildiğini belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Dünya Tarihi Kentler Birliği’nin 65 ülkede 115 üye ile birlikte, tarihi geçmişi olan şehirlerin korunması ve geliştirilmesi, tarihi mirasın dünya turizmine kazandırılması noktasında önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini ve Birliğin, üyeleri arasında bilgi birikiminin paylaşımıyla birlikte, şehirlerin refah seviyelerini yükseltmek, kültür ve turizme dayalı işbirliklerinin artırılmasını sağlamak için yaptığı çalışmaların takdire şayan çalışmalar olduğunu belirtti. Bursa olarak bu çalışmaların bir parçası olmaktan onur duyduklarına vurgu yapan Alinur Aktaş, herkesi Türkiye’nin adeta bir açık hava müzesi konumunda olan Bursa’ya, tarihin, doğallığın ve çağdaşlığın muhteşem uyumuna şahit olmaya davet etti. Alinur Aktaş, Türkiye’den, İstanbul, Ankara, Şanlıurfa ve Bursa’mızdan Osmangazi Belediyeleri ile birlikte Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak Dünya Tarihi Kentler Birliği’inin diğer üyelerle birlikte gerçekleştirdiği çalışmaların tüm tarihi şehirlere ilham olacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

– Bu seneki tema “Küreselleşmenin Geleneksel Yaşam Kültürleri Üzerindeki Etkileri” olarak belirlendi.
Dünya Tarihi Kentler Birliği’nin Başkanlığını yürüyen şehir olarak 16. Dünya Tarihi Kentler Birliği Konferansı’nın Osmanlı İmparatorluğu’nun doğduğu şehir olan Bursa’da yapılacak olmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirten Kyoto Belediye Başkanı Daisaku Kadokawa; bu seneki temanın “Küreselleşmenin Geleneksel Yaşam Kültürleri Üzerindeki Etkileri” olarak belirlendiğini belirterek şunları söyledi: “Küreselleşme, günlük yaşamı kolaylaştıran iyileşmeler ve çevremizdeki büyük değişikliklerle birlikte sürüyor. Bu durum tüm tarihi şehirlerin genellikle birbirine zıt iki seçenekle karşı karşıya gelmesine yol açıyor; tarihi şehirler bir taraftan varlık ve geleneklerini gelecek nesillere aktarmak durumunda, diğer taraftan da bir yandan yerel ekonomiye hayat vermek için turizmi geliştirmek ve vatandaşlarının günlük yaşamlarına güvenlik ve emniyet sağlamak durumunda.
Kyoto Belediyesi 40 sene önce Kyoto Deklarasyonunu yayınlayarak, şehri Dünya Kültürlerinin Serbest Bir Şekilde Paylaşılacağı Açık Bir Şehir olarak ilan etti. Deklarasyon, şehirlerin “herhangi bir ülkenin insanlarının ırk, mezhep veya sosyal sistem fark etmeksizin serbest ve barışçıl bir şekilde bir araya gelme” hedefini içermektedir.
1. Dünya Tarihi Kentler Birliği Konferansının yapılmasından bugüne 30 sene geçti ve o günden bu güne kadar tüm dünyada farklı şehirlerde dünya konferansları düzenlendi ve bu koferanslarda katılımcılar, tarihi şehirlerin karşı karşıya kaldığı sorunları çözebilmek için görüş ve fikirlerini paylaşma imkanını elde etti. Bu konferansların, her bir şehrin kültür, ekonomi ve çevrenin korunması alanlarında diğerlerinden elde edeceği bilgilerle tarihi şehirlerde sürdürülebilir kalkınmayı ve dünya barışını geliştirecek girişimleri artırabileceğine inanıyorum.
Hepinizi Eylül ayında Bursa’da görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.” dedi.