Oda borsalar ve TOBB olarak her zaman iş dünyasının yanındayız…


Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun ev sahipliğindeki Meclis Toplantısı’na katılan ve burada bir konuşma yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, konuşmasına Afrin’de Zeytin Dalı Harekatı’nda vatanı uğruna şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet dileyerek başladı.

Kocaeli’deki dinamizm, hareket ve bereketi öven TOBB Başkanı, “Sizden aldığım moral ve motivasyonu, diğer 80 ile götürüyorum, oralardaki üyelerimizle paylaşıyorum. Kocaeli; ticaret, sanayi ve tarım şehri. Kocaeli, üretimin, alın terinin merkez üssü. İstanbul’dan sonra, kişi başı en fazla milli gelir, yani üretim gerçekleştiren il. Türkiye’nin toplam dış ticaret hacminin beşte birini de Kocaeli gümrükleri gerçekleştiriyor. İzmit Körfezi’nde 35 liman var ve elleçlenen yük miktarıyla Türkiye’de ilk sıradasınız. Öte yandan, devlete en büyük katkıyı da sizler veriyorsunuz. Vergi gelirinde 2., vergi tahsilat oranında da 1.siniz. Yani vergide en dürüst, devletinin en fazla yanında olan müteşebbisler Kocaeli’de. Gelirken Kocaeli’nin rakamlarına da baktım. 2017’de yeni açılan şirket, gelir ve kurumlar vergisi mükellefi ve ihracatta, Türkiye ortalamasının üstündesiniz. En büyük 1000 sanayi kuruluşu içinde, 10 sene önce, Kocaeli’de 46 firma varken, şimdi bu sayıyı da 64’e çıkarmışsınız. Kocaeli’nin girişimcilik ruhu da kuvvetli. Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi yarışmasında, Kocaeli’den 7 şirket, ilk 100 içinde yer almayı girmeyi başardı” dedi.

– Kocaeli, özel sektörün hakkını savunan güçlü odalara sahip
Kocaeli’nin bir şansını da, özel sektörün hakkını-hukukunu savunan, güçlü Odalara sahip olması olarak gösteren Hisarcıklıoğlu, Kocaeli’de tüm Odaların akredite olduğunu ve 5 yıldızlı hizmet sunduklarını söyledi. Bu çalışmaların Kocaeli’nin zenginleşmesi için yapıldığını bildiren Hisarcıklıoğlu, “Bizleri bugün bir araya getiren Sanayi Odamıza, ayrıca teşekkür ediyorum. Ayhan Başkanımızdan da dinledik. Kocaeli Sanayi Odamız, devamlı geliştirdiği ve artırdığı faaliyetleriyle, kurumsal kapasitesiyle, sanayicimizin hep yanında. Sadece sorunları tespit edip, dile getirmekle yetinmiyor. Bunlara çözümler de öneriyor ve hayata geçmesini sağlıyor. Sosyal sorumluluk alanında da Odamız gayet aktif. Bunlarda biri de, Türkiye örnek bir proje olan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi. Ben, odamızla iftihar ediyorum. Başkanımızdan, Yönetim ve Meclisinden, kadın ve genç girişimcilerimizden, Genel Sekreter, Akademik Danışman ve tüm çalışanlarından Allah razı olsun. Ayhan Başkanımız ile TOBB’da da İKV’de de birlikte çalışıyor, bilgisinden-tecrübesinden faydalanıyoruz” diye konuştu. Online belge ve Tek Durak Ofis projeleri hakkında bilgi veren Hisarcıklıoğlu, üyeye hizmeti esas aldıklarını anlattı.

– Oda borsalar ve TOBB olarak her zaman iş dünyasının yanındayız
Oda borsa camiası ve TOBB’un neler yaptığı konusunda da bilgilendirmede bulunan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Yüzde 9,9 faiz oranı ile üyelerimize nefes kredisi sağladık. 27 bin firmaya, 5 milyar lira finansman akışı odu. KOSGEB (0 faizli 3 yıl vadeli) 290 bin firmaya, 8 milyar lira kredi verdi. KGF olarak 364 bin firmanın, 221 milyar liralık kredisi için kefil olduk. Kocaeli’de de 8 bin 800 firma bundan istifade etti. 6 milyar liralık kredi söz konusu. Türkiye’de toplam 681 bin firmaya, 234 milyar liralık bir finansman kaynağı sağlandı. En büyük şikayet yüksek istihdam maliyetiydi. Bu konuda da Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde istihdam seferberliği başlattık. İstihdam seferberliği; 2017’de tarihi destekler verildi. 1,5 milyon ilave istihdam sağladık. Kocaeli, firma başına 1,3 kişi olmak üzere 35 bin kişiye ilave istihdam sağladı. İstihdam seferberliği ve teşvikler, 2018’de devam ediyor. Aylık 100 TL asgari ücret desteği 2018’de devam edecek. Yeni birini işe aldığınızda, sadece maaş sizden çıkacak, vergi ve SGK primini devlet karşılayacak. Yani 1,600 TL sizden, 900 TL vergi+prim devletten. Teşvikler tam 3 yıl boyunca yürürlükte olacak. Mesleki Yeterlilik Belgesi konusuna da dikkat çekmek istiyorum. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerdeki 81 Meslekte zorunlu durumda. Her bir çalışan için 627 lirası para cezası sözkonusu. Sınav ve belge masrafının 2020’ye kadar tamamı devletten. TOBB Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi (MEYBEM). 2016 – 2018 arasında; 68 ilde 24 bin kişiye sınav ve sonrasında belge imkanı sağladı. Kocaeli Sanayi Odamız da aktif bir şekilde çalışıyor. Bu alanda 505 belge aldı. Öte yandan Sanayi – Üretim Reform paketi çıkarıldı. %2 TRT kesintisi, OSB’lerde emlak vergisi ve damga vergisi konularında önemli düzenlemeler yapıldı. Toplamda iş dünyamızın üzerindeki 1 milyarlık yük kaldırıldı.”