ARED, endüstriyel reklam ürünleri sektörünün faaliyet alanlarını güncelledi


Levhacılık ile başlayan Tabelacılık mesleği, makinalaşma ve dijitalleşme ile Endüstriyel Reklam Ürünleri Sektörüne evrildi.

Tabelacılık döneminde mesleği tanımlamak oldukça kolaydı. Mesleği icra edebilmek için güzel yazı yazabilme ve resim yapabilme yeteneğine sahip olmakla birlikte yağlı boya ve fırça yeterli ekipmanlardı. 1950’li yıllardan itibaren dünyaca ünlü markaların ülkemize gelmeye başlaması ile artan tabela ihtiyaçları, tabelacılık mesleğinin ülkemiz genelinde yaygınlaşmasını sağladı. Tabelacılık mesleği bir yandan ülke genelinde yaygınlaşırken bir yandan da meslekte kullanılan malzemeler ile reklam alanları çeşitlendi. 1980’li yıllarda bilgisayarın da mesleğe dahil olması ile meslekte seri üretimler başladı. 2000’li yıllara gelindiğinde grafik programları yaygınlaştı ve fırçadan gelen ustalar yerini yavaş yavaş endüstriyel tasarımcılara bıraktı. Teknolojiye hızla uyum sağlayarak teknoloji hızında gelişimini sürdürmeye devam eden Tabelacılık mesleği, kullanılan malzeme ve makine çeşidi ile endüstriyelleşerek “Endüstriyel Reklam Ürünleri Sektörü”ne evrildi.
Günümüzde “Endüstriyel Reklam Ürünleri Sektörü”nde faaliyet gösteren firmalar akla gelen her türlü malzemeyi işleyerek reklam, tanıtım ve sergileme ürünü haline getirebiliyorlar. Bu hızlı dönüşüm süreci sektördeki firmaların faaliyetlerini anlatırken karışıklıklara neden olmaya başladı.
İstanbul Ticaret Odası 30 Nolu Bilgi, İletişim ve Medya Meslek Komitesi’nin 2018 yılında başlattığı ve ARED’in de sektörel bilgi ve birikimiyle destek verdiği Endüstriyel Reklam Ürünleri Sektörü araştırma raporu çalışması sürecinde, sektörün günün koşullarına göre güncellenmesi gerektiği kesinlik kazandı.
ARED Açıkhava Reklamcıları Derneği, Endüstriyel Reklam Ürünleri Sektörünün dönüşüm sürecini değerlendirerek sektörün faaliyet alanlarını günümüz koşullarına göre yeniden güncelledi. ARED’in güncellediği “Endüstriyel Reklam Ürünleri Sektörü’nün faaliyet alanları şöyle oldu: “Kurumsal Kimlik Uygulamaları alanında; endüstriyel reklam ürünleri; Kompozit ve metal cephe kaplamalar, Cephe tabelaları, Kutu Harfler, Totemler; Perakende satış noktaları mimari ve görsel uygulamaları alanında; endüstriyel reklam ürünleri kapsamında Akaryakıt istasyonları, Mağaza içi uygulamaları, AVM uygulamaları, Banka ATM kabinleri, Satış noktası kiosklar, Akrilik, solid, PVC vb. levha uygulamaları; Baskı hizmetleri alanında endüstriyel reklam ürünleri kapsamında Cephe/Duvar vinil ve mesh germe uygulamaları, Billboard, Raket ve Poster baskılar, Folyo ve one way vision cam uygulamaları, Bayrak, pankart, flamalar vb., Araç giydirme uygulamaları, Yer Grafikleri, Levha üzerine baskılar, Tekstil Ürünlerine baskı ve uygulamaları, Serigrafi Baskılar, etiket, plaket, rozet vb.; Şehir Mobilyaları alanında endüstriyel reklam ürünleri kapsamında; Billboard, Megalight, Megaboard, Raket Pano, Otobüs Durağı, Silindir Kule, Şehir Tuvaletleri, Oturma Bankları, Dışmekan Çöp Kutuları; Dijital tabela ve uygulamaları alanında endüstriyel reklam ürünleri kapsamında Led ekranlar, Dokunmatik ekranlar, Bilgi ekranları, Kayan yazılar, Hologram ve sanal ekran uygulamaları; Teşhir ve tanıtım uygulamaları kapsamında endüstriyel reklam ürünleri kapsamında Fuar standları, Display ürünler, Raf, dolap ve sergileme uygulamaları, Ürün teşhir standları, Etkinlik, podyum ve sahne uygulamaları; Uyarı levhaları ve yönlendirme sistemleri alanında endüstriyel reklam ürünleri kapsamında Mimari yönlendirme sistemleri, İş sağlığı, iş güvenliği uyarı ve ikaz panoları, Trafik Yönlendirme ve İkaz Levhaları; Özel proje uygulamaları alanında endüstriyel reklam ürünleri kapsamında 3D maketler, İç mekan proje uygulamaları, Dış mekan proje uygulamaları ile Makine üreticileri ve tedarikçileri, Malzeme üreticileri ve tedarikçileri, Montaj, bakım ve onarım.