Sinan Kızıltan: Su ürünleri sektörünün 2023 yılı ihracat hedefi 1.5 milyar dolar


Sinan Kızıltan: “Su ürünleri sektörünün 2023 yılı ihracat hedefi 1.5 milyar dolar; 2017 yılı sonunda ise; ihracatta 900 milyon doları aşacaklarını dile getirdi.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörünün 2002 yılında 59 milyon dolar seviyesinde olan yıllık ihracatını, günümüzde 15 günde yapar konuma ulaştıklarını, o yıllarda 9 ülkeye ihracat yapabilen sektörün bugün 100’ü aşkın ülkeye su ürünleri ve hayvansal mamuller ihraç etme başarısına ulaştığını kaydetti. Kızıltan, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörünün dünyanın her tarafında düzenlenen gıda fuarlarına katılarak, tanıtım yaparak bugünkü konumuna ulaştığını, su ürünleri sektörünün 2023 yılı ihracat hedefinin 1.5 milyar dolar olduğunu, 2017 yılı sonunda ise; ihracatta 900 milyon doları aşacaklarını dile getirdi.
İhracatçılara; Su ürünleri, kanatlı eti ve yumurta ürünlerinin daha katma değerli satılması çağrısında bulunan Kızıltan, “Bugün yumurta 22 dolardan aşağı satılmamalı, bir çipura 5 Euro’nun altında ihraç edilmemeli. Emeğimizin karşılığını alacak pazarlama yapmalıyız” şeklinde konuştu.

– Avrupa Birliği koruma önlemleri getirebilir
Türk Su Ürünleri Sektörünün agresif üretim artışından Avrupa Birliği’nin tedirgin olduğuna işaret eden Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, Türkiye’nin üretim artışının bu hızla gitmesi halinde Yunan ve İtalyan üreticilerin olumsuz etkileneceği için Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye bir müeyyidenin gündeme gelebileceği uyarısında bulundu.
Yeşil pasaport ile Türk ihracatçısının vize sorununun ortadan kalktığına vurgu yapan Kızıltan, “Eximbank kaynakları da 10 kat arttırıldı. Kredi Garanti Fonu ile güzel işler yapıyorlar. En küçük firmalar bile 500 bin TL kredi kullanabilir konuma geldi. İhracatçılarımızı bu sağlanan avantajlardan yararlanmaya davet ediyorum” diyerek sözlerine son verdi.