KOSGEB Büyük Ödülü’nün sahibi Cryocan oldu


KOSGEB tarafından gelenekesel olarak düzenlenen KOBİ ve Girişimcilik Ödül Töreninin 5’incisinde, 9 kategoride finale kalan işletmeler arasından 1’inci seçilenler, ödüllerini Başbakan Binali Yıldırım’ın elinden aldılar. Büyük ödül ise, başarısını son yıllarda farklı birçok ödül ile taçlandıran Cryocan’ın oldu.

“5. KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri Töreni”, Başbakan Binali Yıldırım’ın himayelerinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün ev sahipliğinde KOSGEB’in Ankara’daki yeni binasında gerçekleştirildi. Törende konuşan Başbakan Binali Yıldırım, taş üstüne taş koyanın baş tacı olduğunu söyleyerek; “Vatandaşımıza iş, aş kapısı açan bütün girişimcileri, bütün işletmeleri tebrik ediyorum. Bizim için en kutsal görevi icra ediyorlar.” dedi.
KOBİ’lerin Türkiye’nin isimsiz kahramanları olduğunu söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, “KOBİ’ler istihdamımızın yüzde 56’sını sağlıyor. Anlı şanlı şirketler herkesin bildiği bunların sayısı toplam şirketlerin içerisinde yüzde biri geçmez. Yurdun her yerinde kendi halinde çalışan, üreten fakat gürültü çıkarmayan milyonlarca girişimcilerimiz var. Asıl Türkiye’yi ayakta tutan KOBİ’lerdir. KOSGEB bugün bütün vilayetlerimizde hizmet vermeye devam ediyor. Bugün OSB’lerde çalışan sayısı 1 milyon 750 bin kişiye çıktı. Milli gelirimiz 860 milyar dolara, ihracatımız 159 milyar dolara çıktıysa tabii ki KOBİ’lerimizin sayesinde.” dedi.

– Bakan Özlü: Dünyada en büyük ve değerli sermaye, girişimci sermayesidir
KOSGEB 5. KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri Töreni”ne katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü ise burada yaptığı konuşmada; dünyada en büyük ve değerli sermayenin, girişimci sermayesi olduğunu vurgulayarak, bir ülkenin nitelikli girişimci sayısı ne kadar çoksa, o ülkenin ekonomisinin o kadar büyük ve geleceğinin de o kadar parlak olacağını dile getirdi. Ne kadar çok fikir ve girişimci olursa o kadar çok istihdam, büyüme ve katma değer oluşacağının altını çizen Özlü, bu sebeple KOBİ’lere verilen desteklerle girişim, Ar-Ge ve inovasyon becerilerini teşvik ettiklerini bildirdi. KOSGEB’in, 28 yıldır KOBİ’lerin ve girişimcilerin yanında olan, üretimin ve yatırımın bütün aşamalarına yardım elini uzatan, teşvik eden kurumlardan biri olduğuna işaret eden Özlü, kurumun bir yandan KOBİ’lere destekler sunarken, diğer yandan yeni girişimcileri ekonomiye kazandırdığını söyledi. “Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı”nı başlattıklarına değinen Bakan Özlü, KOSGEB’in, yüksek teknolojiye vereceği destekleri programın önemli bir aşaması olarak gördüklerini bildirdi. Özlü, çalışmalarından dolayı KOSGEB yöneticilerine teşekkür ederek KOBİ’leri kutlarken, “Güçlü KOBİ, güçlü girişimci, güçlü Türkiye” hedefiyle üretmek isteyen herkesin yanında olmayı sürdüreceklerini kaydetti.

– Büyük ödülün sahibi Cryocan ödülü Başbakan Binali Yıldırım’dan aldı
2015 verileriyle yapılan değerlendirme sonucunda KOSGEB Büyük Ödülü’nü Cryocan Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Urhan, Başbakan Binali Yıldırım’ın elinden aldı.
KOSGEB’in sağladığı çok sayıda destek sayesinde; kurumsallaşma, Ar-Ge ve inovasyon, üretim ve alt yapı geliştirme projelerini başarıyla uygulana Cryocan, sözkonusu çalışmalar sayesinde ihracatını da katlayarak büyüttü. Güney Amerika ile Uzak Doğu gibi yeni pazarlarda da aranan marka haline gelen Cryocan; 2016 verilerine göre KOBİ statüsünü de aşan Cryocan gelişmekte olan işletmelere rol model olmuş ve İSO ilk 500 hedefine ise daha da yaklaşmıştır.
2009 yılında 11 kişilik bir ekip, 2000m2 üretim alanı ile yola çıkan Cryocan, bugün 20.000m2 yakın kapalı alanda ve 200’ün üzerinde çalışanıyla 45’ten fazla ülkeye toplam satışlarının yaklaşık %80’ini ihraç etmektedir. 32 ülkede marka tesciline sahip olan Cryocan, İngilizce, Fransızça, Rusça, Arnavutça, İspanyolca, Farsça, Arapça dilleriyle ve dünyanın farklı ülkelerindeki çalışanlarıyla çok uluslu bir şirket yapısına sahiptir. TOBB öncülüğünde gerçekleştirilen “Türkiye 100 Ekonomi Araştırması’nda”, satış geliri artış hızına göre yapılan sıralamada, en hızlı büyüyen 100 şirket arasına girmiştir. Hızlı büyüme trendini inovatif yaklaşımlarla ortaya koyduğu tasarım ve Ar-Ge projeleriyle, InovaLig ve InnoTeam yarışmalarındaki aldığı derecelerle taçlandırmıştır.