Muhammet Saraç: Bu bilinci paylaşmak zorundayız


Unutmayalım ki, çevreye olumsuz etkimizin sonucu olan iklim değişikliği konusunda henüz en kötüsünü yaşamadık. Geçen her dakika, geri dönüş zorlaştırmaktadır. Birey, şirket, kuruluş, ülke ve insanlık olarak, hep birlikte harekete geçmeliyiz. Bu dönüşüme ilişkin farkındalığın artırılmasına yönelik olarak oluşturulan Yeşil Satranç Projesi ile doğanın en sadık bekçileri çocuklar ve gençlerin yanında olmak, onlarla birlikte hareket etmekten dolayı mutluyuz.

Günümüzde dünya ve insanlık birçok çevre sorunuyla karşı karşıyadır. Katlanarak artan sorunlar artık bir “çevre krizi” olarak nitelendirilmektedir. Çevre krizini oluşturan sorunlar küresel ısınma, insan nüfusunun aşırı artışı, ormanların zarar görmesi, yenilenemeyecek ve kıt dünya kaynaklarının hızlı tüketilmesi, toprak erozyonu, çölleşme, nehirlerin ve okyanusların yağmalanması, doğada çözülmeyen atıklar, sorumsuzca kullanılan kimyasallar ve daha birçoklarıdır.
Son birkaç yılda bile ülkemizde ve tüm dünyada yaşanan olağan dışı iklimsel olayları gözünüzün önünden geçirin. Müsilaj, orman yangınları, hortumlar, kuraklık, aşırı yağışlar, seller ve buzulların azalması ciddi birer alarm oldu. Bu tür olaylarda il, bölge, deniz, nehir veya ülke sınırı yoktur. Neredeyse tüm iklimsel olaylar küresel etkiye sahiptir. Bütün bu doğal olaylar iklim değişikliği anlamında artık yakın uyarılar vermektedir. İstediğimiz gelecek için her şey insana bağlıdır.
Çevre ve iklim değişikliği ile mücadele için küresel dönüşüm sürecinde farkındalık çalışmalarının yansımalarını görmeye başladık. Sanayici, atık değerlendirme firmaları, belediyeler, otoriteler ve vatandaş hep birlikte bu bilinci paylaşmak durumundayız. Çevreyle uyumlu yatırımlar, etkin bir atık yönetimi ve bilinçli bir tüketim anlayışı ile bütün bunları gerçekleştirebilecek potansiyele sahibiz.
Unutmayalım ki, çevreye olumsuz etkimizin sonucu olan iklim değişikliği konusunda henüz en kötüsünü yaşamadık. Geçen her dakika, geri dönüşü zorlaştırmaktadır. Birey, şirket, kuruluş, ülke ve insanlık olarak, hep birlikte harekete geçmeliyiz.
Bu dönüşüme ilişkin farkındalığın artırılmasına yönelik olarak oluşturulan Yeşil Satranç projesi ile doğanın en sadık bekçileri çocuklar ve gençlerin yanında olmak, onlarla birlikte hareket etmekten dolayı mutluyuz.

Muhammet Saraç
İZAYDAŞ AŞ.
Genel Müdürü