OYDER: “Otomotiv için ayrı bir bakanlık kurulmalı”


Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Alp Gülan, “Otomotiv sektörü 7 ayrı bakanlıkla çalışıyor. Otomotiv için ya bir ayrı müsteşarlık ya da ayrı bir bakanlık kurulması sektörümüze ivme kazandıracaktır” dedi.
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Alp Gülan, otomotiv sektörünün 7 ayrı bakanlıkla çalıştığını belirterek “Otomotiv için ya bir ayrı müsteşarlık ya da ayrı bir bakanlık kurulması sektörümüze ivme kazandıracaktır” dedi.
Otomotiv pazarında halen gidilecek çok mesafe olduğunu kaydeden Alp Gülan, yıllardır hız kesmeden ihracat şampiyonu olan otomotiv sektörünün yeni yatırımcı çekebilmesi için her zaman çok kuvvetli bir iç pazara ihtiyaç duyduğunu söyledi. Gülan, kuvvetli iç pazarın en önemli kriterinin de istikrarlı ve Avrupa Birliği (AB) ile uyumlu bir vergilendirme sistemi olduğunu dile getirdi. Otomotiv sektörünün 7 ayrı bakanlıkla çalıştığını da belirten Alp Gülan, “Otomotiv için ya bir ayrı müsteşarlık ya da ayrı bir bakanlık kurulması sektörümüze ivme kazandıracaktır.” dedi.

– Pazar ve üretim Doğu’ya kayıyor

Dünya otomotiv sektöründe pazar ve üretimin doğuya kaymakta olduğunu aktaran Gülan, “2018 yılında dünyada satılması ve üretilmesi beklenen 100 milyon aracın 30 milyonu sadece Çin’de üretilip yine Çin’de satılacak. Yatırımcılar için bu kadar büyük pazarlar söz konusu iken kuvvetli bir iç pazarımız olmadan yeni yatırım almakta zorlanma riskimiz var.” değerlendirmesinde bulundu. Alp Gülan, önümüzdeki 5 yılda her firmanın öncelikli hedefinin iş süreçlerinde dijitalleşmek üzere zaman, kaynak ve emek harcaması gerektiğini, bunu yapmayanların eleneceğini savundu.

– İkinci el araç ticaretinde yeni düzenleme talebi
OYDER Başkanı Gülan, ikinci el araç ticaretinde yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirterek, “Bayilerimiz tarafından satılmak üzere alınan araçların KDV’si maliyete atılmak suretiyle her binek araçta yüzde 1, ticari araçta yüzde 18 oranında. Bizim bu konuda Gelirler Genel Müdürlüğü ve KDV Daire Başkanımızla teknik olarak her malın girdiği KDV oranıyla çıkış yapılması yönünde bir çalışmamız devam ediyor.” ifadelerini kullandı. En önemli hedeflerinden birinin ekonomik ömrünü tamamlamış araçlarla ilgili bir düzenlemeyi hayata geçirebilmek olduğuna değinen Gülan, şunları kaydetti:
“Örneğin yeni araçların gelişen tampon teknolojileriyle çarpışmalarda yaya güvenliği artırılmış, ölüm ve yaralanma oranlarında önemli ölçüde düşüş yaşanmıştır. Ülkemizde maalesef ölümlü kazaların birçoğunda eski teknoloji araçları görmekteyiz. 16 yaş üstü araçların karbondioksit salınımlarına baktığımızda 220 gr/km olmaktayken bugün satılan araçlarda bu rakam 120 gr/km’nin de altına inmiştir. AB hesaplarına göre de 16 yaş üstündeki bir aracın çevreye verdiği zararın temizlenme maliyeti 8 bin 464 avro olmaktadır. Bu konu üzerinde titizlikle çalışılması gerektiğine inanıyoruz.”