Mehmet Emin Bitlis: Varoluşsal Krizin Eşiğinde Bir Dünya ve Sürdürülebilirlik


YEŞİL SATRANÇ – Yeşil Sanayi Buluşmaları Satranç Turnuvası’nın ikincisine ev sahipliği yapan POLİSAN HOLDİNG adına Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Bitlis; küçük yaşlardan itibaren çocuklarda oluşacak çevre bilinci ve sürdürülebilirlik kültürünün ‘Kelebek Etkisi’ yaratacağını söyleyerek; “Çevre bilincini ve sürdürülebilirlik kültürünü geleceğimiz olan çocuklar ve gençlere “Yeşil Satranç” projesiyle anlatmanın çok doğru olduğuna inanıyor ve destekçisi olmaktan gurur duyuyoruz.” dedi. (Sözkonusu broşür çalışması tüm katılımcı / velilere Yeşil Satranç – Yeşil Sanayi Buluşmaları 2 POLİSAN Satranç Turnuvası’nda elden ücretsiz olarak verilmiştir.)

Dünyamız büyük bir “varolussal krizle” karsı karsıya. Nedenleri ise çok basit. Çevre kirliligi, kaynakların verimsiz ve dengesiz kullanımı, iklim degisikligi, asırı tüketim, yesil alanların azalması… Liste böyle uzayıp ghidiyor. Hem bugüne hem de gelecege sahip çıkmak için ülkelerin, sivil toplum örgütlerinin, sirketlerin ve 7’den 77’ye herkesin ortak hareket etmesi gerekir. Bugün bizleri bir araya getiren “Yesil Satranç”ın paydaslarına baktıgımızda aslında bu büyük ortaklıgı ve is birligini görüyoruz. Kocaeli’mizde her yerde olmasını arzu ettigimiz bu is birliginin kültürü oturmus durumda.
Küçük yaslardan itibaren çocuklarımızda olusacak çevre bilinci ve sürdürülebilirlik kültürü pekâlâ kelebek etkisi yaratabilir. Sürdürülebilirlik kavramı, dogal kaynakların dengeli ve yerine konularak kullanılmasını kapsayan çevreci uygulamaları içermekle birlikte aslında sosyo-ekolojik süreci de tanımlıyor. Dogru bir sürdürülebilirlik kültürü için ulusal ve uluslararası hukukun, kentsel planlama ve ulasımın, tedarik yönetiminin, yerel ve bireysel yasam tarzı ile tüketimin çevreci olması gerekir. Eko-köyler, eko-belediyeler ve sürdürülebilir sehirler adı altında bunun örneklerini görmeye basladık. Yesil teknoloji, yenilenebilir enerji, üretim sistemlerinin geri dönüşümü destekleyecek şekilde kurgulanması, çevreci teknolojiler… Bu baslıklarda da güzel ve başarılı uygulamalar görüyoruz. Bunların hızla ve daha çok hayatımıza girmesi ayrıca her yapının ciddi bir sürdürülebilirlik politikası oluşturup bunu büyük bir titizlikle uygulaması gerekir. Polisan Holding olarak bugün genel merkez binalarımızda, üretim tesislerimizde, operasyon sahalarımızda ciddi bir sürdürülebilirlik politikası uyguladığımız gibi, uluslararası iklim degisikligi ve su güvenligi projelerinin paydası durumunda bulunuyoruz. Elektrik enerjisini yenilenebilir kaynaklardan karsılayan bir marka olarak I-REC sertikası almaya hak kazandıgımız gibi, karbon emisyonunu yüzde 53 oranında azalttık. Yerel yönetimlerden baslayarak yürütülen bütün sürdürülebilirlik çalısmalarının paydası ve destekçisi olma gayreti içindeyiz. Çevre bilincini ve sürdürülebilirlik kültürünü gelecegimiz olan çocuklar ve gençlere “Yesil Satranç” projesiyle anlatmanın çok dogru olduguna inanıyor ve destekçisi olmaktan gurur duyuyoruz.

Mehmet Emin Bitlis
Polisan Holding
Yönetim Kurulu Başkanı