Çepaş, yabancı ortağı ile büyümesini hızla sürdürüyor


İspanyol devi Gonvarri ile gücünü birleştirdikten sonra üretim alanını 3’e katlayan, ürün portföyünü ve pazar payını hızla büyüten Çepaş, şimdi Karaman’daki dünyanın 2. büyük solar enerjisi projesinden de pay almayı öngörüyor.
Çepaş, 2013 yılında İspanya’nın çelik devi Gonvarri ile gücünü birleştirmesinin ardından hızlı bir büyüme ivmesi yakaladı. Çepaş-Gonvarri birleşmesi, Türk firmalarının yabancı sermaye ortaklığı ile hızlı büyümesine başarılı bir örnek oluşturdu.
Temelleri 1988’de Ereğli’de atılan ve bugünkü adını 2003 yılında Ankara’da alan Çepaş, kuruluşundan 2013 yılına kadar çelik oto korkulukları, poligon aydınlatma direkleri ve enerji nakil hatları üretimi gerçekleştirdi. 2013 yılına kadarki faaliyetleri ulusal ve uluslararası pazarlarda fark edilen Şirket, Gonvarri Group ile ortaklık sağladı. Bu işbirliğiyle birlikte faaliyet alanlarına güneş enerjisi santrallerinin çelik konstrüksiyonu üretim ve montajını da katan Çepaş, aynı zamanda kapalı üretim alanını da 12 bin metrekareden 46 bin metrekareye çıkardı. Çepaş, bugün itibariyle 25 ülkede 140 tesisi bulunan ve dünya çapında 30 bine yakın çalışanı olan Gonvarri Şirketler Grubu’nun bir parçası…

– Süreç TÜGİAD’ın organizasyonunda başladı.
Çepaş Gonvarri Group Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ercan Kahraman, İspanya’nın en büyük şirketlerinden Gonvarri ile 2013 yılının son çeyreğinde ortaklık kurduklarını hatırlatırken, işbirliğinin temelinin TÜGİAD organizasyonuyla atıldığının altını çizdi. Kurulan ortaklıkla birlikte, yerel pazardan çıkıp global pazara adım attıklarını vurgulayan Kahraman, bu süreçte ihracatın büyüyen ivme ile devam ettiğini, ortaklarıyla birlikte daha önce çalışmadıkları ülkelere de ulaştıklarını anlattı. İspanyol ortaklarının Türkiye pazarına büyük önem verdiğini de dile getiren Kahraman, halen Türkiye’de ortaklık kurmak üzere çalışma yapan çok sayıda yabancı firmanın varlığından haberdar olduklarını aktardı.
Kahraman, “Yabancı şirketlerin Türkiye’ye olan ilgisi; ülkemizin stratejik bir konumda olması, dinamik bir yapımızın olması ve en önemlisi Ortadoğu pazarına girmek istedikleri için ülkemizi bir üs olarak kullanmalarından geçiyor. Biz de Ortadoğu gerçeğini göz ardı etmeden gelecek ticaretin bu bölgede şekilleneceğinin farkında olarak yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz” dedi.

– Birleşme öncesi ile büyük fark
Birleşme sonrası yönetim kurulunun ikinci bir yatırım kararı aldığını ifade eden Çepaş Gonvarri Group Genel Müdür Yardımcısı Erdal Yılmaz ise, 11 bin metrekarelik yatırımın 5 bin metrekarelik kısmının tamamlandığını anlattı. Verimlilik, iş sağlığı ve işçi güvenliği açısından daha yüksek bir duyarlılıkla, çalışanların sürece katıldığı bir program yürüttükleri bilgisini veren Yılmaz, Gonvarri Drive adı verdikleri program ile dünyadaki tüm tesislerinde verimliliğin arttırılacağını söyledi.
Bu arada Yılmaz, İspanya ve Türkiye’deki nitelikli tasarımcılarıyla birlikte güneş enerjisi santrallerinin çelik konstrüksiyonlarda tasarım, üretim ve uygulama işlemini başarıyla yürüttüklerini vurgularken, dünyanın ikinci büyük solar enerji projesi olan Karaman’da da projenin bir parçası olmayı öngördüklerini bildirdi.