Dr. Erol Çubukçu: Nükleer sanayi yatırımları Türk sanayisi için yeni bir başlangıç olacak


Nükleer sanayinin Türk sanayicisine katma değerli ürün üretimi ve ihracatında önemli fırsatlar sunduğunu aktaran Nükleer Mühendisler Derneği Başkanı Dr. Erol Çubukçu, nükleer sanayi yatırımlarının Türk sanayisinde yeni bir dönemin başlangıcı olacağını ifade etti.

Nükleer santral projelerinin yaklaşık 500 bin parçadan oluştuğunu belirten Dr. Çubukçu, Türk firmalarının şu an inşaat, montaj, ekipman gibi alanlarda rahatlıkla yer alabildiğini ancak yerli katkının özellikle katma değerli alanlarda artırılmasının mümkün olduğunu açıkladı. Nükleer alanında kullanılan ürünlerin katma değerli ürün kategorisinde olduğunu ve bu nedenle çok daha yüksek fiyatlarla alıcı bulduğunu bildiren Dr. Çubukçu, Türk nükleer sanayinin gelişmesi halinde katma değerli ürün ihracatında diğer sektörler için rol model olabileceğinin altını çizdi.

– Nükleer Santraller Zirvesi ve Fuarı sektörün global oyuncularıyla buluşabilmesi için bir fırsat
Dr. Çubukçu, Türk firmalarının bu alandaki fırsatları değerlendirebilmesi ve sektörün global oyuncularıyla buluşabilmesi için Nükleer Mühendisler Derneği olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle Ankara Sanayi Odası ile birlikte 6. Nükleer Santraller Zirvesi ve 2. Nükleer Santraller Fuarı’nı düzenlediklerini belirtti. Çubukçu, bu yıl Güney Kore, Almanya, İspanya ve Slovenya başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden önemli firmaları ve bine yakın ziyaretçiyi 5-6 Mart 2019 tarihlerinde İstanbul’da ağırlayacaklarını söyledi.

– Nurettin Özdebir:Nükleere giriş bileti uzay ve savunma sektörlerinde de kullanılacak
Nükleer santrallere yönelik geliştirilecek kapasitenin sadece bu projelerle sınırlı kalmayacağını; enerji, uzay, savunma, otomotiv, denizcilik, havacılık gibi katma değeri yüksek diğer sanayi kollarında da kullanılabileceğini bildiren Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, nükleer sanayinin bu yönüyle de ülkemiz için kritik önem taşıdığına vurgu yaptı. Özdebir, “Türk firmaları eğer uluslararası alanda önde gelen firmaların tedarikçi listelerine girebilirse, nükleer sanayide hızla büyüyebilir. Nükleer Santraller Zirvesi ve Fuarı ile Türk firmalarına bu alandaki fırsatlara en hızlı şekilde ulaşabilmeleri için fırsat sunuyoruz” diye konuştu.

– Nükleer Santraller Zirvesi ve Fuarı 5 Mart’ta başlıyor
Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’nın en önemli nükleer etkinliği olan 6. Nükleer Santraller Zirvesi ve 2. Nükleer Santraller Fuarı, Pullman İstanbul Convention Center’da gerçekleşecek. Küresel Ana Haber ve Anadolu Basın Merkezi de ‘Odavizyon’ ve ‘argeTIME’ yayınları ile sözkonusu zirvenin medya ortaklarından. (https://www.nuclearpowerplantssummit.com/tr/destekleyenler/)