Tavuk yumurtası üretimi bir önceki yılın Şubat ayına kıyasla arttı


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayında tavuk yumurtası üretimi, kesilen tavuk ve hindi sayısı, tavuk eti ve hindi eti üretimi rakamlarını açıkladı. Geçen ay ve geçen yılın Şubat ayı ile kıyaslanan verilere göre; 1,5 milyar tavuk yumurtası üretilirken tavuk yumurtası üretimi, Şubat ayında geçen aya oranla yüzde 6,3 azalırken, bir önceki yılın Şubat ayına oranla yüzde 4,7 arttı.
89 milyon tavuk, 252 bin hindi kesimi gerçekleşirken kesilen tavuk sayısı Şubat ayında geçen aya göre yüzde 5 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 artış gösterdi. Şubat ayında kesilen hindi sayısı ise bir önceki aya göre yüzde 7,4, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 12,4 azaldı.
Tavuk eti üretimi Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 4,4 azalırken, geçen sene Şubat ayı verilerine göre yüzde 5,2 arttı. Şubat ayında hindi eti üretimi ise bir önceki ay üretilen hindi eti üretimine göre yüzde 13,3, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 azaldı.

– Ticari süt işletmelerince Şubat ayında 702 bin 784 ton inek sütü toplandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayının süt ve süt ürünleri üretimi verilerini göre ise ticari süt işletmelerince Şubat ayında 702 bin 784 ton inek sütü toplandı. Toplanan inek sütü miktarı, Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,6 azaldı.
Şubat ayında, ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 135 bin 29 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4 azaldı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise bin 20 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,5 arttı.
Yoğurt üretimi, 83 bin 840 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 azaldı. Ayran üretimi ise 50 bin 137 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 azalış gösterdi.
Şubat ayında ticari süt ürünleri işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,5 protein oranı ise ortalama yüzde 3,3 olarak tespit edildi.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,6 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,1 düştü.