TÇMB: Çimento sektörü, Türkiye ekonomisinin can damarı


2016 yılında yaklaşık 100 ülkeye, 7,6 milyon ton olarak gerçekleştirilen ihracat performansı ile çimento sektörü, Türk ekonomisinin dalgalı durumundan en az etkilenerek küçülme yaşamayan tek sektör oldu.
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı M. Şefik Tüzün, sektörün yılsonunda yaklaşık 500 milyon ihracatla geçen sene olduğu gibi bu yılda ülke ekonomisine büyük katkı sağlamasını beklediklerini kaydetti. Türkiye çimento sektörünün son 10 yılda üretimde yakaladığı sürdürülebilir başarı ile Avrupa 1’incisi olurken, dünyada Çin, Hindistan, A.B.D ve İran’la birlikte ilk 5’te yer aldığına dikkat çeken M.Şefik Tüzün, İhracatta dünya sıralamasında ilk üçte yer alan Türkiye Çimento sektöründe, 2017 yılı Ocak-Şubat döneminde yaklaşık yüzde 15,4’lük ihracat gerçekleştirildiğini belirtti. 2016 yılı için iç satış büyüklüğünü 3 milyar dolar, ihracatı da 550 milyon dolar olarak tahmin ettiklerini belirten M.Şefik Tüzün; yaklaşık 80 ülkeye ihracat yapan sektörün en fazla ihracatı ise sırasıyla Suriye, Libya, Batı Afrika ülkeleri ve ABD’ye yaptığını kaydetti.
2016 yılında yaklaşık 100 ülkeye, 7,6 milyon ton olarak gerçekleştirilen ihracat performansı ile çimento sektörünün, Türk ekonomisinin dalgalı durumundan en az etkilenerek küçülme yaşamayan tek sektör olduğuna dikkat çeken M.Şefik Tüzün, “2016 yılında sektörde toplam 495 milyon dolarlık çimento ihracatı gerçekleştirildi. Toplam ihracatın yüzde 52’si Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA), yüzde 20’si Amerika, yüzde 14’ü Afrika ve yüzde 11’i Avrupa kıtalarına yapıldı. 2016 yılı için çimento sektörü yüzde 5 oranında büyüme kaydetmiş ve İhracat yapılan ülkelerin başında 1 milyon ton üzerinde satışla Suriye yer almıştır.” dedi.
Türk çimento sektörünün klinker kapasitesinin 2016 yılsonu itibariyle 80 milyon ton olarak gerçekleştiğini açıklayan TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı M.Şefik Tüzün; sözkonusu rakamın planlanan kapasite artışlarıyla 2017 yılsonunda 82,5 milyon ton, 2018 yılsonunda ise klinker kapasitesinin 85 milyon ton, eşdeğer çimento kapasitesinin ise 110 milyon ton olmasının beklendiğini kaydetti.