Çocuklar En İyisine Layık…

Çocuklar en iyisine layık…

Ben aslında bir gazeteciyim, meslek olarak da gazetecilik ile uğraşıyorum. Oğlum ile beraber bir merakla satranç dünyasının içine girdim.
Tüm çocuklar annelerinin en kıymetlileri. Onlar her şeyin daha iyisine layık… Bu pencereden bakıldığında Kocaeli’nin satrançta nasıl da yetersiz kaldığı her turnuvada tüm anneler gibi beni de üzdü.
Doğru düzgün satranç turnuvası düzenlenmiyordu, veliler bu nedenle Yalova’ya, Bursa’ya gidiyordu. Ne turnuva düzenlenen salonların çoğu, ne dışarısı çocuklar için, sporcular için uygun ortam içermiyordu. Az mı maç sonrası spor salonları tadilatlarından kalan kırık fayanslar üzerinde koşturdular. Biz anne – babaların durumu da hiç iyi değildi. Yağmur, soğuk… Şemsiyelerle kapı önlerinde bekle dur… Çoğu zaman etrafta özellikle yürüme mesafesinde yemek yeme imkanı bile yoktu. İster sporcuların, ister velilerin kullandığı sınırlı sayıdaki tuvaletler daha ilk turlarda kullanılmaz hale geliyordu. Satranç sporcuları, satranç sevenler, veliler böylesi ortamları hak etmiyordu. Üstelik şampiyonlar sadece madalya ile yetiniyor, onlara hiçbir zaman kupa verilmiyordu.
Bizim gibi düşünen ve satrancın ne kadar zor ama çocuk gelişiminde bir o kadar da önemli bir spor olduğunu bilen, ‘insani bir ortam’ isteyen satranç sever aileler ile düşündük, taşındık… Bir öndere ihtiyaç vardı, bir de bu öndere öncülük edecek bir yer, bir kurum… Kapıları aşındırmaya böyle başladık. Yavaş yavaş, alışılagelmiş iş yapma yöntemlerinin bariyerlerine takıla takıla yürümeye başladık.

YEŞİL SATRANÇ gönüllü hareketi, benim ve eşimin önderliğinde, Kocaeli Sanayi Odası’nın desteğiyle böyle kuruldu.
Her turnuva stres dolu ayrı bir öğretici öykü ama tutku ile bağlandığınız bir hedef varsa özellikle çocuklar için aşmak zor olmuyor.
Nihayeti ‘gerçekten kaliteli’ turnuvalar düzenlemeye başladık. Öyleki sıra ‘beşincisi’ne geldi.

En kıymetlilerimiz ve kendimiz için neler mi yaptık? Tam 4 Yeşil Satranç turnuvası düzenledik ve sporcuların mümkün olabildiğince en rahat ortamlarda maç yapmalarını sağladık.
Tüm sporcuların 2 gün boyunca masalarında ‘içme suyu’ bulundurulmasını sağladık.
Tüm velilerimize 2 gün boyunca ücretsiz olarak çay & kahve ikramında bulunduk.
Velilerimizin ’beklerken’ sıcak ortamlarda bulunmasını sağladık.
Çocuklarımızın güvenli ortamda / ortamlarda oynamasını, vakit geçirmesini sağladık.
Velilerimiz maç sonuçlarını beklerken, farklı konularda bilgi sahibi olmalarını sağlamak üzere ‘uzman’ konuşmacılar getirdik, ‘konferans-sohbet ortamları’ oluşturduk.
Çocuklar ve veliler için hijyenik tuvalet ve temizlik imkanları sağladık..
Her sporcumuz için tamamen ÜCRETSİZ olarak 2 gün boyunca, hatta çoğu zaman sporcunun peşinden koşarak birer sandviç ve ayranını, bazen meyve suyunu almasını sağladık.
Sadece sporcularımız da değil onların kıymetli kardeşleri ve hatta birçok velimize 2 gün boyunca ÜCRETSİZ olarak sandviç ve ayran ikramında bulunduk.
Yeşil Satranç olarak aile ortamı oluşturmaya çalışarak sporcular ve aileleri için mısır, kestane gibi ikramlar sağladık.

Bir o kadar önemli olanı ise ÖDÜLLER…
Her turnuvada, Yeşil Satranç’ın olmazsa olmazı kupa ve madalyalar. Çocukların motive olması, satrancı sevmesi çok önemli. Çocuklar kupa ve madalya aldıklarında ayrıca onurlanıyorlar. Yeşil Satranç kupasız turnuva düzenlemedi.
Bir de ödül verenlere bakalım. Yeşil Satranç ödüllerini verenler de özenle seçildi. Ödül töreni sıradan olmaktan çıktı. Ödül alanı ile ödül vereni ile coşkulu ortamlara dönüştü.

Daha bitmedi… Sonuçlanan turnuvaların en etkin şekilde medya kuruluşlarında, sosyal medyada yer alması sağlandı.
Yeşil Satranç ‘sıradan’ın ötesine geçti… Biz buna ‘KALİTE’ diyoruz, çocuklarımız için diyoruz, kendimiz için diyoruz.

Kocaeli sanayinin çatı kuruluşu KOCAELİ SANAYİ ODASI olmazsa yine de biz bu işi yapamaz idik. Teşekkürü borç biliriz.
Yeşil Satranç’a destek veren Kocaeli Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne, viizyoner bakışı ile manevi güç olarak arkamızda olan, sporcu kenti Kocaeli’nin sporcu kıymeti bilen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne de çok teşekkür ederiz.
Ve siz değerli, kıymet bilen, kalite için her defasında teşekkür eden; Kocaeli dışından, İstanbul, Bursa, Sakarya başta olmak üzere birçok farklı ilden turnuvalarımıza katılıp rekabeti güçlendiren Yeşil Satranç aileleri; verdiğiniz tüm destek, tüm değerli yorumlarınızı paylaştığınız için de sizlere ayrıca teşekkür ederiz.
Yeşil Satranç şemsiyesi altında ‘kaliteyi’ daha da artırmak, çıtayı daha da yükseltmek amacındayız. Kocaeli’nin satranç potansiyeli Türkiye için ‘farkedilir’ olsun istiyoruz.
“Daha da büyük adımlar atmak gerekir.” diye düşünüyoruz.
Bu nedenle her zaman desteğe ihtiyacımız var.
‘Sıradan’a, ‘vasat’a teslim olmak istemiyoruz.
Çünkü çocuklarımız çok daha iyisini hak ediyor.