Ayhan Zeytinoğlu: Dünyanın en büyük 100 savunma firması arasında 4 Türk var


Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, dünyanın en büyük 100 savunma sanayisi firması listesine 4 Türk firmasının girdiğini söyledi.

Kocaeli Sanayi Odası organizatörlüğünde 7-8 Aralık tarihlerinde, Kocaeli Büyükşehir Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen “Savunma Sanayi Kocaeli Buluşması Etkinliği”nde konuşan Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, burada yaptığı konuşmada Türkiye için havacılık ve savunma sektörünün stratejik önemine vurgu yaptı. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün, 2022 gelirlerine göre küresel askeri harcamalar raporunu açıkladığını hatırlatan Ayhan Zeytinoğlu, dünyanın en büyük 100 savunma sanayisi firması listesine giren Aselsan, Baykar 76, Türk Havacılık Uzay Sanayii ve Roketsan’ı tebrik etti. Buradan hareketle Kocaeli Sanayi Odası olarak, Oda üyesi sanayi kuruluşlarının savunma sanayii tedarik zincirinde yer alabilmelerine destek olabilmek amacı ile “Savunma Sanayi Yerlileşme Projesi”ni yürüttüklerini anlatan Ayhan Zeytinoğlu, 2014 yılında başladıkları proje kapsamında bugüne kadar 3 biin 500’ün üzerinde iş görüşmesi yapılmasını sağladıklarını anlattı.

Sözkonusu çalışmaları daha da somut hale getirmek ve Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından yerlileştirilmesi planlanan ekipmanları üretebilmek için 2019 yılında Kocaeli Sanayi Odası önderliğinde ve ortaklığında 64 üyemizin de ortaklığı ile “Kocaeli Savunma Sanayi Şirketi”ni kurduklarını söyleyen Ayhan Zeytinoğlu, hedeflerinin KSO üyelerinin savunma sanayi pazarına açılmasını ve Kocaeli’nin savunma sanayinden hak ettiği payı almasını sağlamak olduğunu söyledi.

– KSS’ye Millileştirmenin Altın Çağı Ödülü

KSS olarak üretilen ve ASELSAN’ın sistemlerinde kullanılan “Meteorolojik Gözlem ve Küresel Konumlandırma Sistemi” ile Millileştirmenin Altın Çağı Ödülü’nü aldıklarını hatırlatan Ayhan Zeytinoğlu, .savunma sanayinin ihtiyaç duyduğu, yurtdışından tedarik edilen ve ileri teknoloji gerektiren cihaz ve sistemlerin yerli üretimi için ASELSAN ile kurulan işbirliği çalışmalarını geliştirmeyi ve yaygınlaştırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

– Kocaeli savunma ve havacılıkta olması gerektiği yerde değil

Kocaeli’nin savunma sanayinde olması gereken yerde olmadığını söyleyen KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, sözkonusu etkinliğin savunma sanayine tedarikçi olmak isteyen firmalar için çok önemli bir fırsat olduğunu altını çizdi. Yurt dışından ithal edilen savunma sanayi ürünlerinin yerli teminine ilişkin ikili iş görüşmeleri ile işbirliği kurabilme imkanı sunulan etkinlikte Savunma Sanayi Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı Tersaneler Genel Müdürlüğü, Aselsan, Roketsan, Havelsan, Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş., TUSAŞ, TEİ, STM, TÜBİTAK SAGE, BMC ve FNSS’in yer aldığını belirten Ayhan Zeytinoğlu, ‘Savunma Sanayi Kocaeli Buluşması’nda  desteklerini ve katkılarını esirgemeyen, başta organizasyonu yapan Savunma Sanayi Başkanlığına, Milli Savunma Bakanlığı Tersaneler Genel Müdürlüğüne ve savunma sanayi vakıf şirketlerine teşekkür etti.

– Savunma’23 dergimiz büyük ilgi gördü

Anadolu Basın Merkezi / Küresel Ana Haber tarafından hazırlanan Savunma Sanayi sektörüne ilişkin dergimiz Savunma’23 Savunma Sanayi Kocaeli İl Buluşmaları’nda, katılımcı ve ziyaretçilere elden dağıtıldı. Oldukça yoğun ve katılımcılar açısından da faydalı olan, önemli işbirlikeri için imza atılan ve projelerin anlatılabildiği etkinlikte dağıtılan ‘Savunma’23’ dergisine dijital ortamda www.kureselanahaber.com sitemizden Ekler / Projeler sekmesinden ulaşabilirsiniz.

Savunma’23 dergisine katkıları dolayısı ile Bayramoğlu Endüstriyel Çelik AŞ.’ye, Batron Enerji’ue, C-TECH Bilişim Teknolojileri’ne, Erdinç Nakliyet ve JAH Lojistik firmalarına ayrıca teşekkür ederiz.