Pandemide gelişitirilen ürün; ‘Robot Köpek’


Kocaeli Fen ve Büyükşehir Akademi Lisesi 11.sınıf öğrencisi Ahmet Kağan Altay, Covid-19 pandemi dönemini fırsata çevirerek, uzun süredir üzerinde düşündüğü manuel olarak kontrol edilebilen ‘insansız kara hava aracından yola çıkarak ‘Robot Köpek’ tasarladı.

Belma Özgen Akbay – Covid-19 salgını döneminde herkes evlere kapandı ve okullar da uzaktan eğitim sistemine geçti. Gençler de evde kaldı, ancak bazıları bu dönemi fırsata çevirdi. Kocaeli Fen ve Büyükşehir Akademi Lisesi 11. sınıf öğrencisi Ahmet Kağan Altay da bunlardan biri.
Pandemi dönemini iyi değerlendirerek uzun zamandır üzerinde düşündüğü bir soruna çözüm bulmak istediğini anlatan Ahmet Kağan Altay; ‘Robot Köpek’ projesini ve projesinin nasıl ortaya çıktığını anlattı:
“Aslında amacım bomba imha, mayın tespiti, dış ve iç mekan keşifleri, sınır güvenliği, gözetleme ve haritalama gibi askerlerimizin, işçilerimizin ve K9 köpeklerimizin ölümüyle sonuçlanabilen tehlikeli görevlerde otonom ve manuel olarak kontrol edilebilen bir insansız kara aracı geliştirmekti. Hayal ettiğim bu sistemi yine uzun zamandır mantığını anlamaya çalıştığım bacak mekanizması ile birleştirmeyi düşündüm ve böylece ‘Rrobot Köpek’ yapma fikri oluştu.
Yaklaşık 8 aylık bir süreçte robotu tasarladım, bilgisayar ortamında simülasyonunu gerçekleştirdim ve geliştirdiğim yazılımı inşa ettiğim robota aktardım. Donanımı, yazılımı ve tasarımı tamamen bana ait olan ‘Robot Köpek’in, 3 boyutlu yazıcıyla plastik aksamlarını çıkarttım. Elektrik ve veri dağıtma tesisatlarını çeşitli programlarla tasarlayıp lehimledim. Kinematik formüllerini bizzat yazdım. Böylece robotum şuan olduğu noktaya gelmiş oldu.”

– ‘Robot Köpek’ Teknofest 2022’ye yürüyor
Her yıl inşaat alanlarında, maden ocaklarında, askeri operasyonlarda, arama kurtarma faaliyetlerinde ve bunlar gibi yüksek tehlike arz eden görevlerde binlerce insanın ve çokça hayvanın hayatını kaybetmesinden yola çıkarak ‘Robot Köpek’i tasaryalan Ahmet Kağan Altay, TÜBİTAK yarışmalarına ve Tekonfest 2022’ye katılacak.