Ramazan’da diş bakımınızı ihmal etmeyin


Diş Hekimi Sibel Seven, “Sahur ve iftardan sonra mutlaka dişler fırçalanmalı, ara yüz temizliği ve gerekirse antiseptik gargara ya da tuzlu su ile gargara yapılmalıdır” dedi.
Ramazan ayında beslenme kadar ağız bakımının da önemli olduğunu vurgulayan Özel Tınaztepe Hastanesi Diş Hekimi Sibel Seven, dişlerin, fırçalamanın yanı sıra tükürük salgısı tarafından da korunduğunu belirtti. Sahur ve iftar arasında oruç tutanların dişlerini fırçalayamaması ve bir şeyler yiyip içememesi nedeniyle tükürük salgısının azalmasından dolayı diş plağı oluşumunun artabileceğine dikkat çeken Dt.Seven, şunları söyledi:
“Sahur ve iftardan sonra mutlaka dişler fırçalanmalı, ara yüz temizliği yapılmalı ve gerekirse antiseptik gargara ya da tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Ramazan’da ağızda görülen en büyük sorun ağız kokusudur. Ağız kokusuna da ağızda bulunan mevcut çürükler ve tartar varlığı, solunum yolları enfeksiyonları, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları gibi nedenler yol açabilir. Açlık da ağız kokusunu tetikler. Öncelikle ağız kokusuna yol açabilecek sistematik rahatsızlıklar çözümlenmeli, çürük ve tartarlar ortadan kaldırılmalıdır.”

– Diş fırçalama yüzde 80 ağız kokusunu önler
Ağız kokusuna karşı alınabilecek önlemlerden de bahseden Dt. Seven, şu önerilerde bulundu:
“Günlük ağız temizliği sahur ve iftardan sonra mutlaka yapılmalıdır. En az 2 dakika dişler fırçalanmalı ve ara yüz temizliği yapılmalıdır. Sıcak havalardan dolayı soğuk ve asitli içeceklere çok ihtiyaç duyarız. Ancak bunlar mide ve boğaz enfeksiyonuna neden olabileceğinden ağız kokusunu artırır. O nedenle bunlardan uzak durulmalıdır. Şekerli ve karbonhidratlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Ağız bakımında diş fırçalama çok önemlidir. Yüzde 80 ağız kokusunu önler. O nedenle mutlaka dişler fırçalanmalıdır. Antiseptik gargara ya da tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Sahur sırasında maydanoz ve nane tüketimi hem sindirime yardımcı olur hem de ağızda hoş bir tat bırakır. Antibakteriyel etkisi nedeniyle yeşil çay tüketilebilir. Ağız kuruluğu çok fazla ise sahur tamamladıktan sonra ağız bakımı yapılıp, yatmadan önce suni tükürük jelleri kullanılabilir.”