Levent Akbay: Gazetecilik biter ama habercilik asla…


10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısı ile, Mehmet Sinan Dereli Ortaokulu’nun ‘Meslek Tanıtım Günleri’ne davet edilen ekonomi yazarı, Gazeteci Levent Akbay, 8.sınıf öğrencilerine gazetecilik mesleğinin dijitalleşen dünyaya uyum göstererek evrileceğini ancak ‘habercilik’ mesleğinin devam edeceğini anlattı.

Küresel Ana Haber’in ve Kocaeli Sanayi Odası’nın tek resmi yayını Odavizyon Dergisi’nin de Genel Yayın Yönetmenliğini yapan, ekonomi yazarı, Gazeteci Levent Akbay, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde, Mehmet Sinan Dereli Ortaokulu’nun davetlisi olarak ‘Meslek Tanıtım Günleri’nin konuğu oldu. 7. ve 8. sınıf öğrencilerine gazetecilik mesleğini ve mesleğin geleceği hakkında bilgi veren Levent Akbay, soru -cevap kısmında merakı öğrencilerle etkili ve eğlenceli bir sohbet yaptı. Gazetecilik mesleğinin, mesleğe başladığı 80’li yıllardan bu yana teknoloji ile beraber nasıl değiştiğini anlatan ve bunun için o zamanlarda kullandığı daktilo, ses kayıt cihazı gibi meslek malzemelerini öğrencilere tanıtan Levent Akbay, gazetecilik sektörünün avantaj ve dezavantajlarını anlattı. Yeni çalışma yöntemleri ve gelişen teknoloji ile beraber haber üretimi ve dağıtımında yeni imkanlar sağlandığını anlatan Levent Akbay, sözkonusu imkanların geleneksel medyanın okurlarıyla ya da izleyicileriyle ilişkilerine ve medyanın gündem yaratma gücüne de etki ettiğini söyledi.
Gelen sorulara yanıt olarak mesleğini icra ederken şiddete de uğradığını anlatan Levent Akbay, hiç bir zaman etik ve doğru habercilikten taviz vermediğini; gerçek bir gazetecinin de bunu yapması gerektiğinin altını çizdi. Ne para ne koltuk kavgası sebebi ile mesleğe zarar verilmemesi gerektiğinin altını çizen Levent Akbay, günümüzde mesleğin fazlası ile deformasyona uğradığını ancak halen mesleğini icra etmeye çalışan gazeteciler olduğunun da görülmesini istedi.
Yerel gazetecilik ile ulusal gazeteciliğin de bir birinden ayrıldığını anlatan Levent Akbay, yerel medya ile ulusal medya arasındaki en geleneksel ayrımın haber içeriği üretiminin coğrafyasıyla ilgili olduğunu ancak bunun da zamanla değiştiğini ve yeni medya olanaklarının sürecin dinamiklerini de etkileyerek yerel medyanın ulusal çapta okura erişme ve ulusal gündemde yer bulma şansını artırdığını söyledi. Yerel medya ile ulusal medya arasındaki coğrafi temelli ayrımların ve tanımların geçerliliğini yavaş yavaş yitirmeye başladığını ve internetin ve ağ toplumunun sınırsız yapısının coğrafi sınırları da ortadan kaldırdığını söyleyen Levent Akbay, küreselleşmenin de etkisiyle birlikte ortaya çıkan yeni medya düzeninin, yerel basın ve ulusal basın arasındaki etkileşimi hızlandırdığını, haberlerin yerel basından alınarak ulusal basın aracılığıyla halka duyurulmasını kolaylaştırdığını sözlerine ekledi.

Haber çalışmasına ayrıca Odavizyon Dergisi Ocak 2024 sayısından da ulaşabilirsiniz.