Türkiye’nin yerli panel kullanılan ilk lisanslı GES’inde ‘Smart Energy’ tercih edildi


Akfen Yenilenebilir Enerji’nin yatırımcısı olduğu Konya MT-Doğal ve Yaysun GES projelerinin panel tedarikçisi Smart Energy oldu. Türkiye’nin yerli panel kullanan ilk lisanslı GES’i olan 24 MW’lık projenin kurulumu 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. EPC hizmeti Asunim tarafından sağlanan mega projede, Smart Energy’nin Gebze’deki fabrikasında üretilen Phono Solar marka güneş panelleri tercih edildi.

6 ay gibi kısa bir sürede kurulumu tamamlanarak güneş enerjisi üretimine başlayan 24 MW’lık projenin EPC hizmeti Asunim Türkiye tarafından sağlanırken, bakım ve onarımı da Asunim Türkiye’nin iştiraki, 200 MW’lık portföyü ile bu alanda lider olan Maxima Enerji tarafından yürütülecek. Projenin başlangıç aşamasından kabul aşamasına kadar, Dünya Bankası Kuruluşu Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) dünya çapında temsilcisi olan ARUP bağımsız denetim şirketi tarafından üç fazda gerçekleştirilen denetimlerin başarı ile tamamlandığı proje hakkında Smart Energy Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, şu açıklamaları yaptı: “Smart Energy olarak hem panel üreticisi hem de yatırımcı kimliğimiz ile Türkiye’nin en önemli ve stratejik GES projelerinde yer almaya devam ediyoruz. Akfen Yenilenebilir Enerji’ye ait Konya Ereğli’de kurulan lisanslı proje; ürettiğimiz panellerin sergilendiği büyük projelerden biri olarak hayata geçti. Ülkemizin yerli panel kullanan ilk lisanslı GES projesinde üstün kaliteli panellerimiz ile yer almaktan onur duyuyoruz. Bu önemli projede bizi tercih ettikleri için hem Akfen Yenilenebilir Enerji’ye hem de Asunim Türkiye’ye teşekkürlerimizi sunuyoruz. Güneş enerjisi sektörü oyuncusu olarak Türkiye’de güneşi daha da büyütmek için hep birlikte çalışmayı devam edeceğiz.”
2020 yılına kadar yerli ve yenilenebilir enerjide 1000 MW’lık kurulu güce ulaşmayı hedefleyen Akfen Yenilenebilir Enerji’ye ait bu 2 proje ile 120 bin kişinin elektrik ihtiyacı karşılanacak. Her biri 12 MW kapasitesinde olan bu iki santral; 25 yıl boyunca yaklaşık 1 TWh elektrik üreterek, 0.6 milyon ton CO2 (karbondioksit) emisyonunu da engellemiş olacak.